Ruim 300.000 keer gedownload! Klantbeoordeling van 8.8

Bandenspanning meten – hoe en wanneer?

RoadGuard helpt je al voor € 275 weer op weg!

  • Pechhulp on-demand. Geen abonnement.
  • We zijn gemiddeld binnen 30 minuten bij je.
  • Onze 1035 monteurs staan 24/7 voor je klaar.
Het gebeurt constant dat er te lang wordt doorgereden met een te hoge, maar nog vaker met een te lage bandenspanning. Dit kan leiden tot hogere brandstofkosten, snellere slijtage van de banden, en het gevaarlijkste: een grotere kans op een klapband.

Het is niet zo makkelijk als het lijkt

Uit onderzoek is gebleken dat het voor veel automobilisten erg slecht uitpakt om zelf de bandenspanning juist aan te brengen. Bijna 70% van de automobilisten lukt het niet om dit goed zelf toe te passen. En het gevolg hiervan is dat na de verkeerde toepassing de banden bij het wegrijden niet harder, maar vaak nog zachter zijn dan toen ze aan kwamen rijden.

Bandenspanning aanpassen naar gebruiksomstandigheden

Het wordt aangeraden om rekening te houden met verschillende omstandigheden, en de bandenspanning hierop aan te passen. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een hogere asbelasting, dan is een hogere bandenspanning onmisbaar. Wanneer er behoorlijk wat afstanden gereden worden, vaak op de snelweg, dan is een hogere bandenspanning zinvol. Dit komt doordat er dan minder rolweerstand is.   

Waar vind ik mijn aanbevolen bandenspanning? 

Om te weten of jouw banden de juiste spanning hebben, is het uiteraard nodig om erachter te komen wat voor jouw type banden de aanbevolen spanning is. Deze kun je vinden in het instructieboekje in het voorvakje van je auto. Daarnaast staat deze ook vaak aangegeven op een sticker bij de tankklep, of in het linker voorportier.    

Hoe vaak meet ik mijn bandenspanning? 

Dit hangt van een aantal factoren af. Bij normaal gebruik van je auto meet je idealiter minstens 1x per maand de luchtdruk, en dan bij voorkeur elke 4 weken. Mocht je bijvoorbeeld je auto veel frequenter en intensiever gebruiken, dan is het aan te raden om de bandenspanning vaker te meten. 

De ideale omstandigheid om de bandenspanning te meten  

Voor een realistische meting is het noodzakelijk dat de banden koud zijn tijdens het meten. Het is dus belangrijk dat je niet meer dan drie kilometer gereden hebt wanneer je de banden gaat meten. Mocht dit wel het geval zijn, dan zijn de banden binnen 10 minuten na het stoppen afgekoeld.   

Hoe meet ik mijn bandenspanning?

Hieronder is in een aantal simpele stappen uitgelegd hoe je de bandenspanning kunt inspecteren. 

  • Als eerste zorg je ervoor dat de banden koud zijn tijdens het meetmoment
  • Haal vervolgens het ventieldopje eraf en zet hier de spanningsmeter op 
  • Je kunt nu nagaan of deze spanning overeenkomt met de aangeraden spanning voor jouw type auto 
  • Komt het overeen? Niks aan het handje. Draai dan het ventieldopje er weer op. Is de aangegeven spanning te hoog, dan kun je simpelweg wat lucht bevrijden uit de banden. Is de aangegeven spanning te laag, dan kun je terecht bij een tankstation. Bij tankstations zijn vaak compressors te vinden.  

Tip: Wanneer je toch al aan de slag bent en je bandenspanning aan het inspecteren bent, check dan meteen de spanning van je reserveband(en)! 

Klapband

Heb je toch te lang doorgereden en heb je een lekke band/klapband gekregen? Geen probleem. Download de gratis RoadGuard app. RoadGuard is een initiatief van Centraal Beheer. Met deze pechhulp on-demand is dit zo weer gefixt. 


RoadGuard: pechhulp voor iedereen die niks geregeld heeft

Dit is wat klanten over RoadGuard zeggen

Review over RoadGuard met een 9

9
22 mrt. 2023 11:44

Volgens afspraak op tijd. Prima!

Review over RoadGuard met een 8

8
20 mrt. 2023 16:33

Top service en netjes geholpen.

Review over RoadGuard met een 9

9
21 mrt. 2023 14:28

Top hulpverleners

Review over RoadGuard met een 9

9
20 mrt. 2023 12:25

Goed,snel en vriendelijk.

Review over RoadGuard met een 8

8
20 mrt. 2023 06:58

super snel! alleen werd ik steeds uit de app gegooid