Ruim 300.000 keer gedownload! Klantbeoordeling van 8.8

Koplampen afstellen

Je herkent het vast wel! Je rijdt in het donker en het licht van je tegenligger schijnt recht in je ogen. De koplampen staan verkeerd afgesteld. Vervelend en nog gevaarlijk ook. Maar hoe staan jouw koplampen? Doe de check met de volgende tips.

RoadGuard: pechhulp voor iedereen die niks geregeld heeft

Zorg voor koplampen die optimaal licht geven

Voor optimale verlichting van je koplampen moeten ze schoon en goed bevestigd zijn. Ze moeten ook de juiste lamp bevatten en op de juiste manier zijn afgesteld. Zo voorkom je gevaarlijke situaties in het donker. 

Onderdeel van de Apk-keuring

Bij een Apk-keuring is het belangrijk dat koplampen op de juiste manier zijn afgesteld. Het is dan ook aan te raden om de lampen voor een apk-keuring te controleren en bij te stellen als deze verkeerd staan. Dit check je door je auto op een vlak terrein, voor een witte muur te zetten. Naast een lichte muur heb je ook brede gekleurde isoleertape en eventueel een lange schroevendraaier nodig. In de 5 stappen hieronder leggen we uit hoe je zelf de koplampen afstellen.

Checken van andere onderdelen 

Maar voordat je begint is het belangrijk om een aantal andere zaken te controleren. Klopt de luchtdruk in de banden? Zijn de schokdempers in orde? En staat de hoogteregeling van de koplampen op nul? Het is belangrijk deze controles uit te voeren. Alleen zo weet je of je auto ook echt recht staat. 

In 5 stappen je koplampen afstellen

Je kan snel en eenvoudig in 5 stappen de koplampen goed afstellen: 

1. Rijd je auto zo dicht mogelijk tegen de muur. Je lichten staan aan.

2. Plak een stukje tape op de bovenste rand van het verlichtingsoppervlak. Je ziet een duidelijke lijn waar het licht minder fel wordt.

3. Zet je auto dan op precies 10 meter afstand van de muur. Heb je maar 5 meter ruimte? Deel dan het uiteindelijke resultaat door twee. Heb je minder ruimte tot je beschikking dan 5 meter? Zoek dan een plekje op waar je wel een afstand van 5 of 10 meter hebt. 

4. Meet nu het verschil tussen het stukje tape en waar de lichten op dit moment schijnen. Het stukje tape laat zien waar de lampen schenen toen je dichtbij stond. 

5. Het verschil moet tussen de 10 en 12 centimeter zijn. Is dit meer of minder? Dan moeten de lampen versteld worden. Dit doe je eenvoudig met een schroevendraaier. Een paar keer draaien is genoeg. Draai met de klok mee om de koplamp omhoog te zetten. Draai tegen de klok in om deze omlaag te krijgen. 

Je kan weer veilig de weg op 

De koplampen staan nu goed, maar mocht je een keer met pech langs de weg komen te staan: RoadGuard komt je helpen. Download nu alvast de pechhulp app

Download gratis de RoadGuard app

  • Pechulp on demand, dus zonder abonnement
  • 24/7 staan ruim 1000 monteurs voor je klaar
  • In binnen- en buitenland