5 tips om je auto herfst en winterproof te maken

De bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter en de kerstspullen liggen alweer in de winkels. De winter komt eraan. En met de verandering van de seizoenen is het extra opletten op de weg met de auto. Zo kan op het ene moment de zon volop schijnen, terwijl op het volgende moment de regen met bakken uit de hemel valt. Het is daarom van belang dat je extra goed voorbereid de weg op gaat. Lees snel de volgende 5 tips om jouw auto winterproof te maken.

Tip 1. Controleer de grip en spanning van je autobanden

Een glad wegdek zorgt ervoor dat je sneller je grip verliest. Controleer daarom de profieldiepte van de banden en zoek naar tekenen van slijtage, zoals uitstulpingen en kale plekken. Verwissel ook je zomerbanden op tijd voor winterbanden. Met winterbanden heb je namelijk meer grip op het wegdek bij regen, hagel en gevallen bladeren. Zodra de temperatuur onder de 7°C zakt, is het verstandig winterbanden onder je auto te zetten.

Naast het profiel van de banden is ook de bandenspanning erg belangrijk. Kou kan namelijk de druk op de autobanden veranderen. Weet je niet hoe hoog jouw bandenspanning moet zijn? Kijk dan even aan de binnenkant van je portier of tankklep, vaak vind je daar een sticker waar de juiste spanning op vermeld staat. 

Tip 2. Voorkom dat je last krijgt van de laagstaande zon tijdens het autorijden

In de herfst en winter zijn de dagen korter. Hierdoor staat de zon lager tijdens de spits in de ochtend en avond. Dit kan leiden tot slechter zicht door de voorruit en spiegels, waardoor autorijden lastiger is in druk verkeer. Gelukkig zijn er een paar dingen die de zichtbaarheid verbeteren, zoals:

  • Leg een zonnebril in de auto
  • Hou je voorruit vrij van vuil, stof en puin 
  • Repareer de voorruit als er sterretjes of krassen in zitten die het licht kunnen weerkaatsen

Deze makkelijke tips kunnen een groot verschil maken bij het rijden in direct zonlicht.

Dit is wat klanten over RoadGuard zeggen

Review over RoadGuard met een 10

10
1 okt. 2023 13:26

Snelle hulp en vriendelijke man die ons kwam ophalen [ ik kende deze man van vroeger ] en fijn thuis bracht TOP

Review over RoadGuard met een 10

10
2 okt. 2023 09:43

Geholpen de snelweg af te komen. En op eindbestemming in de buurt afgezet.

Review over RoadGuard met een 9

9
30 sep. 2023 12:51

Fast service, but too expensive.

Review over RoadGuard met een 10

10
28 sep. 2023 18:34

Auto is helaas niet gemaakt, maar de beste medewerker (Martijn) was zeer klantvriendelijk; omdat het niet gerepareerd kon worden heeft hij me thuis gebracht!

Review over RoadGuard met een 7

7
26 sep. 2023 16:50

Makkelijk geregeld ondanks ik niet voor pechhulp verzekerd ben. De prijs daarentegen was m.i. schandalig. Heb niet gezoch naar andere opties, weet dan ook niet of dit gangbaar is.

Tip 3. Check je verlichting

De verlichting van je auto gebruik je vaker als het eerder donker wordt. Om jezelf goed zichtbaar te maken, is goede verlichting erg belangrijk. Zorg er dus voor dat je koplampen, dimlichten, knipperlichten, remlichten en mistlampen werken. Controleer ook de helderheid van de lichtlenzen. Zwak licht is niet zo makkelijk te zien en het vermindert je zichtbaarheid op de weg. Even met je auto door de wasstraat maakt je lampen in ieder geval weer goed schoon. 

Tip 4. Ga na of je ruitenwissers optimaal werken

Ruitenwissers zijn 1 van de meest gebruikte onderdelen van je auto. Zeker in Nederland. Controleren of je ruitenwissers nog goed werken is dus geen overbodige luxe. Dit kan vrij eenvoudig. Laten de ruitenwissers strepen achter op het raam? Dan is het tijd om ze te vervagen. Dit is voor de meeste auto’s niet heel duur. En goed zicht is natuurlijk erg belangrijk. 

Is de ruitenwisservloeistof bijna op? Zeker in de herfst en winter met bladeren, opspattende viezigheid of sneeuw, is het onmisbaar om je ruit schoon te vegen. Kies voor een variant die antivries bevat. Zo ben je meteen voorbereid op koud weer. 

Tip 5. Voorkom beslagen autoruiten

Je start de auto en dan begint de ellende, de ramen zitten vol met condens. Vooral in de koude maanden krijg je regelmatig te maken met beslagen autoruiten. Dit is een gevolg van de vochtige lucht in de auto. Bijvoorbeeld door warme adem of een natte jas. Rijden met (deels) beslagen autoruiten is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Een werkende airco zorgt ervoor dat alle condens zo snel mogelijk weer verdwijnt. Geen airco? Zet je verwarming op de hoogste stand en richt de ventilator op de voorruit. Bewaar ook altijd een schone doek in je auto zodat je de ruiten droog kunt maken. Ook in de koudere maanden is een goed werkende airco of verwarming erg belangrijk. Een aanrader dus om deze te (laten) controleren.

Ga er zorgeloos op uit deze herfst en winter

Tips zijn handig, maar het kan gebeuren dat je met pech langs de weg komt te staan. Geen nood, want dag en nacht staan ruim 800 monteurs voor je klaar. Bij RoadGuard van Centraal Beheer krijg je direct pechhulp zonder lidmaatschap of abonnement. Je betaalt dus alleen als je ook echt pech hebt. Het enige wat je hoeft te doen is de RoadGuard app te downloaden. Hier maak je eenvoudig een melding. Met deze app kan je zorgeloos de weg op en genieten van deze prachtige seizoenen. 

Download gratis de RoadGuard app

  • Pechulp on demand, dus zonder abonnement
  • 24/7 staan ruim 1000 monteurs voor je klaar
  • In binnen- en buitenland