Tips om je auto vakantieklaar te maken

Nog een paar dagen en dan is het alweer herfstvakantie. Voor veel Nederlanders een goede gelegenheid om lekker met de auto op pad te gaan. Een goede voorbereiding is noodzakelijk, zodat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Met deze tips en trucks begint je vakantie in ieder geval goed.

Auto controleren voor vertrek

Voor je eigen veiligheid, is het belangrijk om de auto te controleren voor vertrek. De kans op pech wordt hierdoor een stuk kleiner. Je kunt vaak voor een klein prijsje een speciale vakantiecheck doen bij een garage. Je kunt de auto ook zelf controleren. Check in ieder geval de koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof en remvloeistof. De banden moeten ook zeker in een goede conditie zijn. Controleer dus de bandenspanning en of de profieldiepte minimaal 3 mm is. Neem ook wat basisgereedschap mee voor onderweg.

De auto slim en veilig inpakken

Inpakken: voor sommige mensen een eitje, maar voor de meeste een enorme uitdaging. Allereerst is het verstandig om alle zware koffers onderin de auto te plaatsen, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank. Neem niet te veel spullen mee. De meeste spullen kun je ook op jouw vakantiebestemming kopen. Daarnaast hou je op deze manier meer ruimte over voor eventuele vakantie-aankopen. Kun je niet al jouw spullen kwijt in de auto? Dan kun je ook overwegen om een dakkoffer aan te schaffen. Op deze manier creĆ«er je extra bagageruimte. Zorg ervoor dat er nooit losse spullen in de kofferbak of op de achterbank liggen. Bij een noodstop, kunnen deze namelijk door de auto heen vliegen met alle gevolgen van dien. Tot slot moet je rekening houden met het maximum gewicht dat de auto kan dragen. Dit kun je terugvinden op het kentekenbewijs van de auto. 

Veiligheidsaccessoires en verkeersregels

In sommige landen, moet je verplicht een aantal attributen in de auto hebben. Denk hierbij aan een veiligheidshesje, verbanddoos en een gevarendriehoek. In Frankrijk is het ook verplicht om een blaastest in je auto te hebben. Ook gelden er in het buitenland afwijkende verkeersregels. Het kan nooit kwaad om je hierop voor te bereiden. Zo moet bijvoorbeeld in Duitsland de uitrusting van de auto aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Ook betaal je tol in veel Europese landen. Neem dus altijd contant geld of een creditcard mee. 

Autoverzekering in het buitenland

Allereerst is het belangrijk om te weten of jouw autoverzekering geldig is in het buitenland. Dit kun je nakijken op de groene kaart. Vergeet deze kaart niet mee te nemen, dit is namelijk een internationaal verzekeringsbewijs. Daarnaast staan er telefoonnummers op die je kunt bellen in het geval van schade of pech. Controleer ook of jouw autoverzekering vervangend vervoer vergoedt. Is dat niet het geval? Dan kun je misschien beter overstappen naar een andere verzekeraar. Online kun je de premie van jouw autoverzekering berekenen. Zit pechhulp niet in jouw autoverzekering? Dan kun je altijd gebruik maken van de diensten van RoadGuard van Centraal Beheer.

 

Download gratis de RoadGuard app

  • Pechulp on demand, dus zonder abonnement
  • 24/7 staan ruim 1000 monteurs voor je klaar
  • In binnen- en buitenland