Ruim 300.000 keer gedownload! Klantbeoordeling van 8.8

Winterbanden of all seasonbanden? De voor- en nadelen op een rijtje

De zomer is voorbij, en dat betekent dat het binnenkort weer tijd is voor de bandenwissel. Plaats jij altijd winterbanden onder je auto? Tegenwoordig kun je ook voor all seasonbanden kiezen, zodat je helemaal niet meer hoeft te wisselen. Maar wat is de beste keuze?

Winterbanden of all seasonbanden? De voor- en nadelen op een rijtje

De zomer is voorbij, en dat betekent dat het binnenkort weer tijd is voor de bandenwissel. Plaats jij altijd winterbanden onder je auto? Tegenwoordig kun je ook voor all seasonbanden kiezen, zodat je helemaal niet meer hoeft te wisselen Maar wat is de beste keuze?  

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Zomerbanden verliezen optimale grip op de weg bij koude temperaturen. Dit komt doordat het rubber bij koude temperaturen harder wordt. Winterbanden hebben een zachtere samenstelling en een ander profiel. Dat zorgt voor een betere grip op het wegdek bij sneeuw en sneeuwmodder. 

Wanneer je zomerbanden onder de auto laat zitten in het winterseizoen, dan brengt dit risico‚Äôs met zich mee. Zeker als er sneeuw valt. Zo zijn zomerbanden in de winter gevoelig voor barsten, heb je een langere remweg en heb je weinig grip op de weg als er sneeuw ligt. Dit zorgt dan ook voor slipgevaar. Winterbanden onder je auto laten zitten in het zomerseizoen is ook geen goed idee. In de zomer hebben winterbanden een langere remweg en minder grip op de weg. Ze slijten snel, waardoor je ook sneller risico loopt op een klapband. Het is dus verstandig 2 keer per jaar je banden te wisselen.  

Waarom winterbanden?

Het belangrijkste voordeel van winterbanden is dat je meer grip op de weg hebt bij temperaturen onder de zeven graden. Ook heb je een kortere remweg. In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht in de winter, bijvoorbeeld in Duitsland. 

Waarom zomerbanden?

Wanneer je met winterbanden blijft rijden bij een temperatuur hoger dan 7 graden, slijten deze banden sneller dan zomerbanden. Winterbanden zijn meestal duurder in aanschaf. Het is dan ook zonde om deze sneller te laten slijten dan nodig. Wees er op tijd bij met het maken van een afspraak om je banden te wisselen. Voor zomerbanden wisselen veel mensen in maart. Voor winterbanden in oktober of november.

All seasonbanden

Er bestaat ook een combinatie van zomer- en winterbanden. Dit zijn all seasonbanden. Deze band zou zowel zomerse als winterse eigenschappen bezitten. Toch zijn deze banden gevoeliger voor uitzonderlijk lage en echt hoge temperaturen. De prestaties van all seasonbanden nemen al af bij temperaturen van 25 tot 30 graden en van min 10 tot min 15 graden. 

RoadGuard: pechhulp voor iedereen die niks geregeld heeft

Voordelen van all seasonbanden

Het fijne aan een all seasonband is natuurlijk dat je niet 2 keer per jaar je banden hoeft te wisselen. Dat scheelt weer in de kosten. Je maakt geen extra kosten voor het wisselen, uitlijnen en balanceren van de banden.  Met all seasonbanden ben je voorbereid op veel weersomstandigheden. Mocht het in het najaar onverwachts gaan sneeuwen. Hierdoor ben je dus voorbereid op veel weersomstandigheden, met name de zachte winters in Nederland. 

Nadelen van all seasonbanden

Winterbanden zijn veiliger dan all seasonbanden. Bij sneeuw is de prestatie van winterbanden beter dan all seasonbanden. All seasonbanden zijn daarom nog niet in alle landen toegestaan als veilig alternatief voor de verplichte winterbanden. Bovendien slijten all seasonbanden sneller bij hoge temperaturen, terwijl de zomerband ervoor ontwikkeld is om hoge temperaturen aan te kunnen. Met de steeds warmere zomers in Nederland kun je dus beter niet kiezen voor all seasonbanden.

Dus... Winterbanden of all seasonbanden?

Volgens bandenspecialist Kicken B.V. is het eigenlijk alleen verstandig om all seasonbanden te nemen wanneer je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt. En weinig tot niet in winterse omstandigheden rijdt. De banden slijten sneller als je er veel kilometers op rijdt. De all seasonbanden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden, en bieden dan ook niet dezelfde voordelen dan wanneer je aparte zomer- en winterbanden aanschaft. In de winter presteren de all seasonbanden minder goed dan winterbanden. En in de zomer slijten all seasonbanden sneller dan zomerbanden. Rijd je meer dan 10.000 kilometer per jaar, dan zijn zomer- en winterbanden voordeliger en veiliger. 

Download gratis de RoadGuard app

  • Pechhulp on-demand. Geen abonnement.
  • We zijn gemiddeld binnen 30 minuten bij je.
  • Onze 974 monteurs staan 24/7 voor je klaar.