Ruim 300.000 keer gedownload! Klantbeoordeling van 8.8

Winterbanden of all seasonbanden? De voor- en nadelen op een rijtje

De winter komt eraan en dat betekent dat het weer tijd is voor de bandenwissel. Tegenwoordig kun je ook voor all seasonbanden kiezen, zodat je helemaal niet meer hoeft te wisselen. Maar wat zijn de voor- en nadelen? Wij zetten het voor je op een rij.

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Bij koude temperaturen kunnen zomerbanden hun grip op de weg verliezen. Dat komt omdat het rubber dan harder wordt. Winterbanden hebben een zachtere samenstelling en een ander profiel. Dat zorgt voor een betere grip bij sneeuw, maar ook op een nat wegdek.

Zomerbanden in de winter

Wanneer u zomerbanden houdt in het winterseizoen, dan kan dat gevaarlijk zijn. Zeker bij sneeuwval. Zo zijn zomerbanden in de winter gevoelig voor barsten. Heeft u een langere remweg. En weinig grip op de weg als er sneeuw ligt. Dat kan ook voor slipgevaar zorgen.

Winterbanden in de zomer

Winterbanden onder uw auto laten zitten in het zomerseizoen is ook geen goed idee. In de zomer hebben winterbanden een langere remweg en minder grip op de weg. Ze slijten snel, waardoor u ook sneller het risico loopt op een klapband.

Waarom winter- en zomerbanden?

Het belangrijkste voordeel van winterbanden is dat u meer grip op de weg heeft bij temperaturen onder de 7 graden. Ook heeft u een kortere remweg. In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht, bijvoorbeeld in Duitsland. Wanneer u met winterbanden blijft rijden bij een temperatuur hoger dan 7 graden, slijten deze banden sneller dan zomerbanden. Winterbanden zijn meestal wel duurder in aanschaf. Het is dan ook zonde om deze sneller te laten slijten dan nodig.

Wees op tijd met het maken van een afspraak om uw banden te wisselen. Voor zomerbanden wisselen veel mensen in maart. Voor winterbanden in oktober of november.

All seasonbanden

Er bestaat ook een combinatie van zomer- en winterbanden. Dit zijn all seasonbanden. Deze banden bezitten zowel zomerse als winterse eigenschappen. Wel zijn ze gevoeliger voor uitzonderlijke lage en hoge temperaturen. Zo nemen de prestaties van all seasonbanden af bij temperaturen van 25 tot 30 graden in de zomer. En van -10 tot -15 graden in de winter. Al maken we dat laatste de afgelopen jaren weinig tot niet mee in Nederland.

RoadGuard: pechhulp voor iedereen die niks geregeld heeft

Voordelen van all seasonbanden

Het fijne aan een all seasonband is natuurlijk dat u niet 2 keer per jaar uw banden hoeft te wisselen. U maakt geen extra kosten voor een extra set, het wisselen, uitlijnen en balanceren van de banden. Bovendien bent u met all seasonbanden voorbereid op alle weersomstandigheden. Mocht het bijvoorbeeld in het najaar onverwachts gaan sneeuwen.

Nadelen van all seasonbanden

Bij sneeuw is de prestatie van winterbanden beter dan all seasonbanden. All seasonbanden zijn daarom ook nog niet in alle landen toegestaan als veilige, andere mogelijkheid voor winterbanden. Bovendien slijten all seasonbanden sneller bij extreme temperaturen. Met de steeds hetere zomers in Nederland zijn ze dus minder geschikt.

Dus... winterbanden of all seasonbanden?

De all seasonbanden zijn een middenweg tussen zomer- en winterbanden. En bieden niet de bovengenoemde voordelen dan wanneer u aparte zomer- en winterbanden aanschaft. Daarentegen hebben we weinig extreme weersomstandigheden in Nederland. En scheelt het u de kosten voor een extra banden set en de 2 jaarlijkse bandenwissel. Rijdt u minder dan 10.000 kilometer per jaar? In weinig tot niet in winterse omstandigheden? Dan zijn, volgens brancheorganisatie BOVAG, all season banden perfect.

Wat voor u de beste keuze is, hangt dus af van uw rijgedrag. U kunt u daarin het beste laten adviseren door uw autogarage.

Download gratis de RoadGuard app

  • Pechulp on demand, dus zonder abonnement
  • 24/7 staan ruim 1000 monteurs voor je klaar
  • In binnen- en buitenland