Ruim 300.000 keer gedownload! Klantbeoordeling van 8.8

Help! Welk wasprogramma te kiezen bij de wasstraat?

Het is een prachtige dag en je hebt een heerlijk stuk met je auto gereden. Maar als je uitstapt zie je dat je auto wel een wasbeurt kan gebruiken.

Steeds meer mensen gaan met hun auto naar de wasstraat. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar kost ook minder tijd dan wanneer je het zelf doet. Bij de wasstraat bieden ze verschillende programma’s aan om je auto te wassen. Maar is het duurste programma ook het beste voor je auto?

Veel keuze bij wasprogramma’s

Vaak staan de programma’s op een groot bord als je de wasstraat binnenrijdt. In het voorbeeld zie je de wasprogramma’s van Carwash & Go. Je kan kiezen uit: ‘standaard’, ‘ ‘normaal’, ‘meest gekozen’ en ‘het beste’. 

Maar is het beste programma ook het beste voor jouw auto? Dit blijft onduidelijk. In 2015 is onderzoek gedaan naar het gedrag van de Nederlandse automobilist over auto’s wassen. Hier keken ze ook naar de keuzes die automobilisten maken over de verschillende wasprogramma’s van wasstraten. Daaruit blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor het goedkoopste programma. Oók laten automobilisten de keuze van het programma afhangen van hoe vuil de auto is.  

Wat zeggen de experts? 

Maar wat is nu eigenlijk het beste wasprogramma? Wij vroegen verschillende medewerkers van wasstraten naar het antwoord. Het blijkt  dat het goedkoopste programma ruim voldoende is wanneer je de auto iedere 4 tot 6 weken wast. Wel wordt  aangeraden om eens in de zoveel tijd het duurdere programma te kiezen. Door dit te doen worden de velgen en de bodem van de auto beter schoongemaakt. Oók bieden sommige wasstraten een lava polish aan die ervoor zorgt dat de auto nog meer glanst en een betere bescherming heeft.  

Waarom is het middelste programma het populairst? 

Het basisprogramma blijkt dus meer dan voldoende. Waarom wordt dan toch zo snel voor het middelste of duurdere programma gekozen? Hier zijn verschillende verklaringen voor. Zo is er ‘The middle option bias’.Die zegt dat consumenten gewoon sneller geneigd zijn om voor de middelste keuze te kiezen. Dat geldt ook voor wasprogramma’s. Omdat je eigenlijk niet precies weet wat de beste keuze is, ben je sneller geneigd om de middelste uit de tabel te kiezen. 

Een andere reden is; de vermelding dat het middelste programma het meest gekozen programma is. Door dit erbij te schrijven impliceert de wasstraat dat dit de verstandigste keuze is, want de ‘meeste mensen’ lijken dit namelijk te kiezen. Wel opvallend dat het meest gekozen programma niet het advies is van de wasstraatmedewerkers waar wij contact mee hadden.  

Ga voor de afwisseling

Kiezen voor het basisprogramma is dus geen enkel probleem, als je je auto regelmatig wast. Wel is het verstandig om eens in de zoveel tijd te kiezen voor een wat duurder programma zodat jouw auto een zo goed mogelijke bescherming heeft. 

Download gratis de RoadGuard app

  • Pechhulp on-demand. Geen abonnement.
  • We zijn gemiddeld binnen 30 minuten bij je.
  • Onze 1035 monteurs staan 24/7 voor je klaar.