Waarom is het belangrijk dat ik mijn banden op tijd oppomp?
Door een te hoge of te lage bandenspanning verbruikt je auto meer brandstof. Ook heb je slechter contact met de weg en een hogere kans op bandenslijtage. Je banden kunnen erg heet worden. Met als gevolg een klapband. Iets wat je zeker niet wilt! Controleer dus regelmatig de bandespanning.
Wanneer moet ik mijn autobanden oppompen?
Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat je band te zacht is. Je moet lucht bijvullen als:
- je ziet dat de band te weinig lucht heeft (zacht is).
- het ‘lage bandenspanning’ lampje op het dashboard brandt.
- het sturen van de auto zwaarder gaat.
Weet je niet zeker of het nodig is om de autobanden op te pompen? Meet altijd eerst je bandenspanning. Is deze te laag? Dan is het tijd om je banden op te pompen.
Waar kan ik mijn autobanden oppompen?
Merk je onderweg dat een van je banden te zacht is? Bij veel tankstations kun je je banden oppompen. Dit is echter niet de beste plek. Door het rijden zijn je banden opgewarmd. Nu kun je de spanning eigenlijk niet goed meten en corrigeren. Beter is om je banden op te pompen bij een van de gratis bandenpompen op gemeentelijke parkeerterreinen, bij winkelcentra of Park&Ride locaties. Je kunt je banden ook gewoon thuis oppompen. Hier heb je wel de juiste apparatuur voor nodig. Autobanden oppompen kan met een voetpomp of een bandencompressor. Bij de voetpomp verricht je het werk zelf, terwijl de bandencompressor via stroom lucht in de band blaast.
Hoe moet ik mijn autobanden oppompen?
Stap 1: Zorg dat je weet wat voor jouw auto de juiste bandenspanning is. Dit kan in het instructieboekje van je auto staan. Maar soms ook achter het tankklepje, op de bandenpomp zelf of aan de binnenzijde van je deur. Let op! Onder sommige omstandigheden geeft de fabrikant een afwijkende gewenste spanning op. Houd bijvoorbeeld rekening met de buitentemperatuur en extra passagiers of veel bagage als je op reis gaat.
Stap 2: Stel de bandenpomp in op de juiste spanning. Dit kan alleen bij openbare bandenpompen en bij sommige bandencompressors. Voor de voetpomp moet je de spanning handmatig controleren tijdens het pompen.
Stap 3: Draai het ventieldopje los.
Stap 4 (openbare bandenpomp): Sluit de bandenpomp op het ventiel aan. Houd het mondstuk net zo lang aangedrukt tot je een piepje hoort. De band is nu op de juiste spanning.
Stap 4 (thuis oppompen): Met een bandencompressor plug je de kabel van de compressor in de 12V aansluiting van je auto (ook wel de sigarettenaansteker). Gebruik je een voetpomp? Plaats dan de voetpomp op een vlakke, stabiele ondergrond. Sluit de autobandenpomp op het ventiel aan. Doe dit met de juiste adapter op de luchtslang. Doe dit door hem stevig vast te drukken of draaien. Lees de huidige bandenspanning af. Pomp net zo lang tot je de juiste bandenspanning bereikt. Bij sommige bandencompressors kun je dit van tevoren instellen.
Stap 5: Draai het ventieldopje weer op de band.
Een lekke band of klapband? Roep RoadGuard!
Heb je toch te lang doorgereden en heb je een lekke band of klapband gekregen? Geen probleem. Download de gratis RoadGuard app. Met deze pechhulp on-demand ben je zo weer onderweg.
Op zoek naar meer handige tips voor je auto, bekijk dan nu deze tips voor de auto op het online magazine van Centraal Beheer.