Oliepeil controleren van je auto

RoadGuard helpt je al voor € 260 weer op weg!

  • Pechulp on demand, dus zonder abonnement
  • 24/7 staan ruim 1000 monteurs voor je klaar
  • In binnen- en buitenland
Voldoende olie is belangrijk voor je auto. Olie zorgt er namelijk voor dat de motor van je auto goed blijft presteren en minder snel slijt. Doordat de olie door de motor kruipt blijft je auto lekker soepel rijden en heb je daardoor minder kans op pech onderweg. Het is slim om het oliepeil van je auto om de 2500 km even te controleren.

Hoe kan je het oliepeil controleren?   

Als je het oliepeil van je auto wilt controleren, doorloop dan de volgende stappen: 

  1. Start de oliecontrole alleen als de motor helemaal is afgekoeld. Als je dit niet doet dan krijg je een verkeerd resultaat. De peilstok geeft dan een te laag oliepeil aan.
  2. Zorg dat je auto recht staat en dus bijvoorbeeld niet op een heuvel.  
  3. Als je de motorkap opent, vind je de peilstok meestal aan de voorkant van het motorblok. 
  4. Haal de peilstok er helemaal uit en maak deze schoon met een doekje. 
  5. Doe de schone peilstok weer terug in de buis en haal deze er meteen weer uit. 
  6. Nu zie je het niveau van het oliepeil. Op de oliepeilstok staat een min. en max. streepje. Als het oliepeil dicht bij het min-streepje staat is het nodig om de olie bij te vullen. Olie kan je kopen bij de meeste tankstations. Kijk wel altijd even op de fles of de olie geschikt is voor de motor van jouw auto of gebruik deze handige online tool.  
  7. Vul de olie niet meteen bij met een hele fles. Begin met een halve liter en check daarna opnieuw met de peilstok of de olie al bij het max-streepje uitkomt. Vul de olie bij totdat je dichter bij het max-streepje uitkomt dan bij het min-streepje. Voorkom wel dat je over het max-streepje heengaat.  

Nog een paar extra tips 

Het bijvullen van de olie kan je prima zelf doen. Het is wel verstandig om een trechtertje te gebruiken zodat je geen olie morst over andere onderdelen in je motor.

Klaar met de oliepeil controle? Check dan ook nog even je banden  

Het oliepeil van je auto is na deze stappen weer helemaal in orde. Nu je toch lekker bezig bent met je auto is het ook slim om nog even de bandenspanning van je auto te checken. 

 

RoadGuard: pechhulp voor iedereen die niks geregeld heeft