Ruim 300.000 keer gedownload! Klantbeoordeling van 8.8

Accu opladen

Zo kan je het zelf

RoadGuard helpt je al voor € 235 weer op weg!

  • Pechulp on demand, dus zonder abonnement
  • 24/7 staan ruim 1000 monteurs voor je klaar
  • In binnen- en buitenland

Is jouw accu leeg en start je auto niet meer? Geen zorgen, het kan de beste overkomen. Een lege accu is één van de meest voorkomende gevallen van autopech. Oorzaken van een lege accu kunnen koude winternachten zijn, het maken van veel korte ritjes of simpelweg het aan laten staan van de autolampen. Dat kan erg vervelend zijn, maar gelukkig is het vaak mogelijk om je accu weer op te laden. Wij leggen je uit hoe je dit zelf doet.

LET OP! Een accu zelf laden kan voor erg gevaarlijke situaties zorgen. De accu kan ontploffen, waardoor je niet alleen de auto in gevaar brengt maar ook jezelf. Heb je weinig verstand van auto’s? Laat het aan een specialist over. Bij RoadGuard helpen we je graag.

Autoaccu opladen

De gemiddelde levensduur van een autoaccu is ongeveer vijf jaar. Hierna moet je de accu in veel gevallen vervangen. Maar kan het de beste accu overkomen dat hij af en toe leeg is. Autoaccu’s worden opgeladen tijdens het rijden met behulp van de dynamo in je auto. Het laadproces start zodra de motor begint te lopen. Als de accu compleet leeg is, bijvoorbeeld als je je lichten aan hebt gelaten of als je auto erg lang stil heeft gestaan, start de auto niet meer en kan hij dus ook niet opladen tijden het rijden. Gelukkig kan je een accu opladen op verschillende manieren.

Methode 1: accu opladen met behulp van een goede auto acculader

LET OP! EEN accu zelf opladen is niet zonder gevaren. Denk aan ontploffingsgevaar, brandgevaar, schade en/of letsel.

Een lege accu opladen kan met een goede acculader. Dit kan alleen als je ergens langere tijd bent, want het opladen kost tijd en enige voorbereiding. Check voor het kopen van een acculader welk type accu in je auto zit. Dit staat op de accu of anders in de gebruiksaanwijzing. Koop de acculader die bij jouw auto past. Soms is het nodig om de accu uit de auto te halen voordat je kunt laden. Maar in de meeste gevallen kun je de accu in de auto laten zitten. Lees voordat je de lader aansluit onze tips om gevaarlijke situaties te voorkomen.

TIP 1: Lees naast de gebruiksaanwijzing van je acculader ook die van de accu zelf. Hier staan vaak handige aanwijzingen in over de accu bijladen en onderhouden.

TIP 2: Oudere eenvoudigere modellen accu’s moeten op tijd handmatig ontkoppeld worden om te stoppen met laden. Overladen kan de levensduur van uw accu nadelig beïnvloeden.

TIP 3: Raak de accupolen nooit met blote handen aan! Er kan poeder op zitten. Dit is oxidatie met bijtende eigenschappen dat je huid kan verbranden als je ermee in contact komt.

TIP 4: De acculader moet zo ver mogelijk bij de accu vandaag gezet worden tijdens het laden. Doe dit altijd in een goed geventileerde ruimte (en gebruik dus NOOIT open vuur in deze ruimte). Zo voorkom je dat explosieve gassen zich ophopen en verklein je het ontploffingsgevaar.

TIP 5: Op sommige accu's zitten kapjes onder een strip of bovenop de accu. Deze moeten verwijderd/losgedraaid worden zodat gas kan ontsnappen dat wordt opgebouwd tijdens het laden.

TIP 6: Controleer altijd of de klemmen op de juiste pool bevestigd zitten: rood aan de positieve pool (+), zwart aan de negatieve pool (-).

TIP 7: Als de accu is opgeladen, haal dan eerst de stekker van de acculader uit het stopcontact en verwijder dan pas de klemmen van de acculader van de accu. Eerst de min(zwart).

Als je de auto alleen gebruikt voor kleine stukjes of deze voor langere tijd stil staat, dan is het regelmatig opladen van de accu zeker aan te raden. Doe dit één keer per drie maanden. Zo verleng je de levensduur van je accu.

Methode 2: in een noodsituatie je accu starten met startkabels

Als jouw auto er langs de weg opeens mee ophoudt, kun je de accu opladen met startkabels. Dit is alleen een optie in noodgevallen. Startkabels zijn eigenlijk alleen bedoeld om je accu een snelle stroomboost te geven om de auto te kunnen starten. Een auto starten met startkabels is niet zonder gevaren. Er kan piekspanning ontstaan die elektronica onherstelbaar kan beschadigen. Informatie over hoe je startkabels gebruikt vind je hier: lege accu verhelpen met startkabels. Laat je het toch liever door een professional doen? Roep RoadGuard!

Wat kost een acculader?

Een acculader kopen kan al voor een tientje. Daar krijg je een eenvoudige druppellader voor. Deze laadt een accu niet direct en snel op, maar doet dit met een lagere accucapaciteit. Vanaf €50,- kun je een intelligente combilader kopen. Een intelligent combilader past zich automatisch aan aan de accu. De prijzen kunnen oplopen tot €150,-.

RoadGuard helpt je ook met een lege accu

Sta je stil met een lege accu? En lukt het je niet om je auto weer te starten? Bij RoadGuard van Centraal Beheer kun je ook terecht met startproblemen. Download de app op je mobiel. Maak een melding aan. Vooraf zie je wat de kosten zijn, wie je komt helpen en hoelang het duurt voordat de monteur bij je is. En afrekenen? Dat doe je via de app, contant of met je pinpas. Je betaalt alleen voor de pechhulp die je nodig hebt. Dat is handig!

Dit is wat klanten over RoadGuard zeggen

Review over RoadGuard met een 8

8
25 mei 2023 10:52

Alles perfect geregeld.

Review over RoadGuard met een 9

9
25 mei 2023 16:59

Perfecte service veel beter dan de ANWB!!

Review over RoadGuard met een 1

1
15 mei 2023 17:46

Kosten voor lege accu op te laden extreem hoog

Review over RoadGuard met een 8

8
24 mei 2023 16:12

goed werk afgeleverd

Review over RoadGuard met een 2

2
11 apr. 2023 16:59

Te duur

Veelgestelde vragen

RoadGuard is een heel nieuwe manier van pechhulp. Persoonlijk en gemakkelijk geregeld via een app. En zonder abonnement of verzekering, dus je zit nergens aan vast. Waar je ook staat in Nederland of Europa, hulp is in een paar kliks bij je. Je ziet op je telefoon wie jou komt helpen en hoe snel hij er is. Iedereen kan op elk moment gebruikmaken van RoadGuard. Of je nou rijdt in een auto, busje, motor, scooter, caravan of camper. Of die van een vriend.

RoadGuard is vooraf duidelijk over de kosten. Je betaalt achteraf in de app voor de hulp die je hebt gekregen. Dus, download onze app nu gratis. Dan kun je zorgeloos op weg!

RoadGuard is een initiatief van Centraal Beheer en alarmcentrale Eurocross Assistance. 
Kijk hier hoe RoadGuard werkt. 

Je kunt ons voor alle pech inschakelen. Voor je auto, busje, motor, scooter of caravan. Of die van iemand anders. Dus heb je een lekke band, een lege accu of verkeerd getankt? Jezelf buitengesloten? Is je motor oververhit? Zit je vast in de modder? Of brandt er een lampje maar weet je niet wat er aan de hand is? RoadGuard! En o ja, het maakt niet uit waar je staat in Nederland. Voor je deur of onderweg. Onze hulpverleners zijn in een paar kliks bij je.

We laten je vooraf zien wat onze hulp kost. Dat is per pechgeval anders. Zijn er onderdelen nodig? Zoals een accu of een lampje? Dan betaal je die bovenop de kosten voor de pechhulp. De app zelf is gratis.

De prijzen vind je hier.


Let op: heeft jouw organisatie zich aangemeld voor RoadGuard Zakelijk? Dan betaalt de organisatie de kosten van de pechmelding voor je bedrijfsvoertuig.

Bekijk alle vragen

RoadGuard: pechhulp voor iedereen die niks geregeld heeft