Katalysator kapot oplossen

Zo los je het zelf op

Waarom heeft elke auto een katalysator?

Een katalysator zuivert de uitlaatgassen. Het  is dus een belangrijk onderdeel van elke auto. Hij bevindt zich voor in het uitlaatsysteem en is doordrenkt met edelmetalen. Als deze edelmetalen in aanraking komen met de schadelijke stoffen in uitlaatgassen ontstaat er een chemische reactie. Deze reactie zet de uitlaatgassen om in minder schadelijke stoffen zoals waterdamp, stikstof en koolstofdioxide. Bijna 90% van de schadelijke stoffen wordt gezuiverd. Zo wordt het milieu een stuk minder zwaar belast.

Vervang een kapotte katalysator direct

Een katalysator gaat ontzettend lang mee, maar kan ook veel schade aanrichten wanneer hij kapot gaat. Naast een hoger brandstofverbruik krijg je ook meer uitstoot van schadelijke stoffen. Erg milieuonvriendelijk dus. Wacht daarom nooit te lang en vervang een katalysator meteen wanneer nodig.

De meest voorkomende redenen van een defecte katalysator

Een katalysator gaat minstens 80.000 – 150.000 kilometer mee. Wanneer hij toch eerder  kapot gaat, komt dat meestal door het volgende: 

 • Gebruik van een verkeerde brandstof
 • De bougies of bougiekabels zijn versleten of beschadigd
 • De katalysator is aangetast door rijschade of foutieve montage
 • De motor is niet goed afgesteld
 • Er is koelvloeistof of olie in het uitlaatsysteem gekomen

 Is mijn katalysator kapot of toe aan vervanging?

In principe kan een katalysator een autoleven lang meegaan. Natuurlijk kunnen er altijd   problemen ontstaan. De twee meest voorkomende kenmerken van een kapotte katalysator zijn:

 • Minder vermogen van de motor door een verstopte katalysator
 • Een rammelend geluid van de katalysator.

Je kunt een kapotte katalysator ook herkennen aan:

 • De maximum rijsnelheid wordt minder (dit gebeurt geleidelijk)
 • Stijging van de uitstootwaarden (dit is voor de bestuurder nauwelijks te merken)
 • De katalysator gloeit rood na een autorit

Wanneer de katalysator kapot is, brandt er een dashboardlampje om je te waarschuwen. Onderneem meteen actie. Zo voorkom je onnodig hoge kosten. En het is beter voor het milieu.

Voorkom katalysatorschade

Wanneer de katalysator echt verstopt of kapot is dan zit er helaas niets anders op dan deze te vernieuwen. Maar je kunt een aantal dingen doen om dit te voorkomen.

 •  Rij regelmatig wat langere afstanden. Dan  kunnen de motor en de uitlaatsystemen goed op temperatuur komen.
 • Let altijd goed op dat de juiste brandstof tankt.
 • Als je olieverbruik hoog is, zoek dat uit hoe dit komt en verhelp het probleem.
 • Regelmatig onderhoud van je auto zorgt ervoor dat de essentiële onderdelen zoals onder andere de bougies en bougiekabels in goede staat blijven.

Toch een kapotte katalysator of andere pechhulp nodig? RoadGuard helpt je snel weer op weg!

Het kan iedereen overkomen. Door slijtage, verkeerd getankt, koelvloeistof lekkage, of een andere oorzaak sta je langs de weg met autopech. RoadGuard van Centraal Beheer komt je dan helpen zodat je snel weer verder kunt. Lees hier hoe het werkt en download de app

Dit is wat klanten over RoadGuard zeggen

Review over RoadGuard met een 10

10
1 okt. 2023 13:26

Snelle hulp en vriendelijke man die ons kwam ophalen [ ik kende deze man van vroeger ] en fijn thuis bracht TOP

Review over RoadGuard met een 10

10
2 okt. 2023 09:43

Geholpen de snelweg af te komen. En op eindbestemming in de buurt afgezet.

Review over RoadGuard met een 9

9
30 sep. 2023 12:51

Fast service, but too expensive.

Review over RoadGuard met een 10

10
28 sep. 2023 18:34

Auto is helaas niet gemaakt, maar de beste medewerker (Martijn) was zeer klantvriendelijk; omdat het niet gerepareerd kon worden heeft hij me thuis gebracht!

Review over RoadGuard met een 7

7
26 sep. 2023 16:50

Makkelijk geregeld ondanks ik niet voor pechhulp verzekerd ben. De prijs daarentegen was m.i. schandalig. Heb niet gezoch naar andere opties, weet dan ook niet of dit gangbaar is.

Veelgestelde vragen

RoadGuard is een heel nieuwe manier van pechhulp. Persoonlijk en gemakkelijk geregeld via een app. En zonder abonnement of verzekering, dus je zit nergens aan vast. Waar je ook staat in Nederland of Europa, hulp is in een paar kliks bij je. Je ziet op je telefoon wie jou komt helpen en hoe snel hij er is. Iedereen kan op elk moment gebruikmaken van RoadGuard. Of je nou rijdt in een auto, busje, motor, scooter, caravan of camper. Of die van een vriend.

RoadGuard is vooraf duidelijk over de kosten. Je betaalt achteraf in de app voor de hulp die je hebt gekregen. Dus, download onze app nu gratis. Dan kun je zorgeloos op weg!

RoadGuard is een initiatief van Centraal Beheer en alarmcentrale Eurocross Assistance. 
Kijk hier hoe RoadGuard werkt. 

Je kunt ons voor alle pech inschakelen. Voor je auto, busje, motor, scooter of caravan. Of die van iemand anders. Dus heb je een lekke band, een lege accu of verkeerd getankt? Jezelf buitengesloten? Is je motor oververhit? Zit je vast in de modder? Of brandt er een lampje maar weet je niet wat er aan de hand is? RoadGuard! En o ja, het maakt niet uit waar je staat in Nederland. Voor je deur of onderweg. Onze hulpverleners zijn in een paar kliks bij je.

We laten je vooraf zien wat onze hulp kost. Dat is per pechgeval anders. Zijn er onderdelen nodig? Zoals een accu of een lampje? Dan betaal je die bovenop de kosten voor de pechhulp. De app zelf is gratis.

De prijzen vind je hier.


Let op: heeft jouw organisatie zich aangemeld voor RoadGuard Zakelijk? Dan betaalt de organisatie de kosten van de pechmelding voor je bedrijfsvoertuig.

Bekijk alle vragen

RoadGuard: pechhulp voor iedereen die niks geregeld heeft