Zo verwissel je een lekke band

Uh-oh, een lekke band… wat nu? Nou, volg gewoon dit stappenplan en verwissel snel en simpel zelf je band!

Stap 1: je auto veilig neerzetten

Zorg dat je auto op een egale ondergrond staat en dat hij niet op een gevaarlijke plek staat. Zet hem altijd in de versnelling of in de P-stand voor een automaat. Trek ook de handrem goed aan. Nu ben je klaar om je lekke band te verwisselen.

Stap 2: je wielmoeren losdraaien

Gebruik de kruissleutel die bij je reservewiel ligt om de wielmoeren alvast een beetje los te draaien. Dit doe je terwijl je auto nog op de grond staat. Nu kun je namelijk nog lekker veel kracht zetten op een veilige manier. Draai ze kruislings los. Het kan zijn dat je eerst de velgdoppen moet verwijderen. Dat verschilt per auto. Ook kan er een speciale sleutel zijn voor wielmoeren met diefstalbeveiliging.

Stap 3: de krik gebruiken

Pak eerst je reservewiel uit de auto voordat je deze gaat opkrikken. In het instructieboekje van je auto staat welk krikpunt je het beste kunt gebruiken. Zet hier de krik onder volgens de instructies en krik de auto op totdat het wiel los is van de grond. 

Stap 4: je wiel verwisselen

Draai nu de wielmoeren helemaal los en haal het wiel eraf. Zet het reservewiel erop en draai met de hand de wielmoeren aan. Laat je auto zakken en draai ze dan met volle kracht helemaal vast. Dit doe je weer kruislings. En klaar ben je!

Hulp nodig? Gebruik de RoadGuard-app!

Wij helpen je graag weer onbezorgd op weg, zonder abonnement. Als je een lekke band hebt, zijn wij in een paar klikken bij je. 24/7 en in heel Nederland. Dat is RoadGuard van Centraal beheer. 

RoadGuard: pechhulp voor iedereen die niks geregeld heeft

Download gratis de RoadGuard app

  • Pechulp on demand, dus zonder abonnement
  • 24/7 staan ruim 1000 monteurs voor je klaar
  • In binnen- en buitenland